Kinderen dansen, leren en lachen tijdens de dansvoorstelling Betoeterd!Lachende gezichtjes, scherpe reacties en mooie danspasjes. Je beleeft ze allemaal bij de dansvoorstelling Betoeterd! Deze dansvoorstelling is een onderdeel van het Kunstmenu van CKC & partners voor Primair Onderwijs en wordt dit schooljaar gezien door ruim 1200 groep 3-ers in Zoetermeer. Tot nu toe is het een groot succes en wij weten waarom!

Ben jij nou helemaal Betoeterd!
De dansvoorstelling Betoeterd! gaat over de avonturen van Bekki Bangebroek. Bekki is een ontevreden meisje en heeft alles wat haar hartje begeert. Ze hoeft nooit iets te doen en wordt op haar wenken bediend. Op een dag besluit zij te gaan kamperen. Omdat zij niet weet hoe dit moet, komt ze al gauw in gekke situaties terecht. Ze leert een stoer meisje kennen en samen beleven zij avonturen.

Dansvoorstelling en workshop
Wat zo bijzonder is aan Betoeterd! is de humor en interactie met de kinderen. Al vanaf het moment van binnenkomen zijn de kinderen nieuwsgierig. Tijdens de voorstelling worden ze meegenomen in het verhaal en verliezen ze geen moment hun aandacht. Er vindt constant interactie plaats, door bijvoorbeeld vragen te stellen of voorwerpen te laten zien. Ook de gekke fratsen en grapjes die de hoofdpersonen maken, vallen in de smaak bij de kinderen waardoor ze continu aan het lachen zijn.

Na de voorstelling start de 30 minuten durende workshop. De schoenen en sokken gaan uit en de kinderen mogen zich helemaal uitleven op de ‘dansvloer’. Opdrachten zoals ‘vlieg als een bij’ of ‘kruip als een spin’ worden zeer creatief uitgevoerd en je ziet dat iedereen plezier heeft. Wat zo bijzonder is, is dat alle kinderen goed luisteren naar ‘de mooie meisjes’, zoals de meeste kinderen Maaike en Josephine noemen. De workshop wordt afgesloten met een momentje van rust door een ademhalingsoefening op de grond. 

Educatie en interactie
Betoeterd! wordt uitgevoerd door dansdocenten Maaike en Josephine. Ze hebben de voorstelling zelf bedacht en ontwikkeld in samenwerking met CKC & partners Primair Onderwijs. Het gehele project bestaat uit drie onderdelen, een voorstelling, aansluitend een workshop en daarbij een lesbrief voor de leerkrachten. Deze lesbrief staat vol opdrachten en wordt voor de komst van de meiden behandeld in de klas. Betoeterd! is ontstaan tijdens een ‘brainstormsessie’ op een terrasje in de zon. Al snel kwamen ze op de titel ‘Betoeterd!’. Vanuit daar werd het verhaal, dat zich afspeelt op de camping, geschreven en werden de personages gevormd.

Betoeterd! is een educatieve en actieve voorstelling. Er zijn ruim 1200 groep 3-ers uit Zoetermeer bereikt en tot nu toe is iedereen zeer positief. Josephine: ‘wat ik zo leuk vind om te zien is het moment dat de kinderen binnenkomen en ze allemaal nog heel afwachtend zijn. Maar aan het eind van de voorstelling vinden ze het jammer dat het is afgelopen en lopen ze stralend het lokaal uit’. Maaike vult haar aan: ‘ik vind het zo bijzonder dat we verschillende leerstijlen benaderen, mede doordat de voorstelling zo divers is. Het is heel visueel, maar de kinderen moeten ook goed luisteren en natuurlijk zelf actief meedoen. 

‘Volgend jaar weer?’
Als we vragen of het nog wel leuk blijft reageren de meiden enthousiast. ‘Het is veel werk maar het blijft leuk. Vooral het enthousiasme van de kinderen en de positieve reacties van de leerkrachten geeft ons zo veel energie! Het is voor ons een groot avontuur en de vrijheid die we hebben is fijn. Daarbij blijven we ons en elkaar verassen én dagen we elkaar steeds weer uit. We hopen volgend schooljaar dit weer te mogen doen.’

Maaike en Josephine
Maaike Gilden en Josephine van den Nieuwendijk zijn inmiddels een jaar klaar met de opleiding ‘Dance in Education’ aan Codarts Rotterdam en zijn daarna gelijk aan de slag gegaan. ‘Tijdens onze opleiding hebben we een opdracht gedaan met kinderen. Beiden vonden we dit erg leuk. Vandaar dat we na onze opleiding dit wereldje in gerold zijn’. Betoeterd! is een onderdeel van het Kunstmenu en speelt op de Zoetermeerse Basisscholen van november 2014 tot juni 2015.

Meer informatie over het Kunstmenu: http://www.cultuuropschool.nl/aanbieders/het-kunstmenu/ 

Black background overlay

Je aanmelding is succesvol verstuurd.
Je ontvangt nog een bevestiging per e-mail.