CKC Klein Klassiek: huiskamerconcerten voor ouderen

Door Hilda Algra

Sinds begin oktober 2017 verzorgen leerlingen van CKC & partners maandelijks huiskamerconcerten in de woonzorgcentra Domus, Magnolia en de Herbergier. De concerten zijn speciaal voor ouderen die van klassieke muziek houden. Gevorderde leerlingen van CKC & partners vormen wisselende kleine ensembles en stellen samen een klassiek repertoire op. Ouderen kunnen verzoeknummers indienen. Daaraan proberen de ensembles bij een volgend concert gehoor te geven. 

"Ze doen hier vaak iets met muziek, maar dat zijn vaak liedjes die ik niet ken. Klassieke muziek doen ze hier nooit." Daarover sipte jaren geleden de moeder van Hilda Algra, initiatiefnemer van CKC Klein Klassiek. Haar moeder leeft niet meer, maar sinds Hilda (zangleerling van Sandra van den Brand) bij enkele optredens voor ouderen zag hoe intens het publiek luisterde en genoot, groeide het idee voor CKC Klein Klassiek. Terwijl ouderen genieten van een huiskamerconcert, doen muziekleerlingen ervaring op in samenspelen en optreden voor publiek.

Bij dit project gaat het de ensembles niet in de eerste plaats om te laten horen wat ze kunnen, maar om samen te genieten van muziek. De musici houden in hun presentatie rekening met hun bijzondere publiek. Dementie maakt voor veel van deze ouderen het communiceren steeds moeizamer. Via muziek is dan vaak nog wel contact mogelijk. Dat te ervaren, geeft ook de musici veel voldoening. Wat is er nou mooier dan je publiek te ontroeren met de muziek waar je zelf ook van houdt?

Smaken verschillen
Bij hun repertoire gaan de ensembles zo min mogelijk uit van algemeenheden over muziekvoorkeuren. Per huis en per bewoner is die verschillend. Daarom is het programma zo gevarieerd mogelijk, van Bach tot Joplin, van Caccini tot Fauré. Stemmige, vrolijke en dramatische muziek wisselen elkaar af. We hopen zo elke oudere in het publiek te laten genieten van de muziek waarvan hij of zij houdt.

Waarom zo belangrijk?
Bijna iedereen kan van muziek genieten. Voor veel ouderen is dat vaak muziek die ze van vroeger herkennen. Omdat smaken verschillen is het belangrijk dat alle genres aanbod komen. Klassieke muziek wordt standaard minder aangeboden in de woonzorgcentra. Daarom zetten wij ons met CKC Klein Klassiek in om deze prachtige muziek te brengen naar de wijken. Een deel van de ouderen in de woonzorg-centra lijdt aan dementie. Hun wereld wordt steeds kleiner, maar vaak blijft het muzikale geheugen nog lang intact. Muziek kan mensen die door deze ziekte in zichzelf opgesloten zijn soms voor even bevrijden. Voor zangers en instrumentalisten is het een mooie manier om ervaring op te doen met optreden voor publiek: in een kleine setting, waar je je welkom voelt en waar je merkt dat mensen genieten van de muziek die je brengt. Niets fijner dan muziek maken voor mensen die merkbaar genieten van de muziek die je zelf ook mooi vindt.

Meedoen?
Gevorderde leerlingen van CKC & partners (zang of instrument) met een klassiek repertoire die mee willen doen aan dit bijzondere project kunnen contact opnemen met Hilda Algra, hilda.algra@gmail.com / 06-38286947.

Black background overlay

Je aanmelding is succesvol verstuurd.
Je ontvangt nog een bevestiging per e-mail.