CKC Klein Klassiek: huiskamerconcerten voor ouderen

Door Hilda Algra

Sinds begin oktober verzorgen enkele leerlingen van CKC & partners maandelijks huiskamerconcerten in de woonzorgcentra Domus en Magnolia. De concerten zijn speciaal voor ouderen die van klassieke muziek houden. Gevorderde leerlingen van CKC & partners vormen wisselende kleine ensembles en stellen samen een klassiek repertoire op. Ouderen kunnen verzoeknummers indienen. Daaraan proberen de ensembles bij een volgend concert gehoor te geven.  Het project zoekt nog meer muziekleerlingen die mee willen doen.

‘Ze doen hier vaak iets met muziek, maar dat zijn vaak liedjes die ik niet ken. Klassieke muziek doen ze hier nooit.’ Daarover sipte jaren geleden de moeder van Hilda Algra, initiatiefnemer van CKC Klein Klassiek. Haar moeder leeft niet meer, maar sinds Hilda (zangleerling van Sandra van den Brand) bij enkele optredens voor ouderen zag hoe intens het publiek luisterde en genoot, groeide het idee voor CKC Klein Klassiek. Terwijl ouderen genieten van een huiskamerconcert, doen muziekleerlingen ervaring op in samenspelen en optreden voor publiek.

Bij dit project gaat het de ensembles niet in de eerste plaats om te laten horen wat ze kunnen, maar om samen te genieten van muziek. De musici houden in hun presentatie rekening met hun bijzondere publiek. Dementie maakt voor veel van deze ouderen het communiceren steeds moeizamer. Via muziek is dan vaak nog wel contact mogelijk. Dat te ervaren, geeft ook de musici veel voldoening. Wat is er nou mooier dan je publiek te ontroeren met de muziek waar je zelf ook van houdt?

Ambitie
CKC Klein Klassiek wil graag groeien. Op dit moment zijn er zeven muziekleerlingen betrokken bij het project; dat mogen er best meer worden. Het ideaal van de huidige projectleden is om over een paar jaar genoeg mensen te hebben om huiskamerconcerten te geven in alle Zoetermeerse woonzorgcentra. Gevorderde leerlingen van CKC & partners (zang of instrument) met een klassiek repertoire die mee willen doen aan dit bijzondere project kunnen contact opnemen met Hilda Algra, hilda.algra@gmail.com / 06-38286947.

Black background overlay

Je aanmelding is succesvol verstuurd.
Je ontvangt nog een bevestiging per e-mail.