Expositie van de maand

EXPOSITIE VAN DE MAAND

Sinds de verbouwing hebben we nieuwe exposities die bezichtigd kunnen worden op de 1e etage van ons vernieuwde pand. Daarin staan exposities van verschillende kunstdisciplines. Kunst gaat vaak over verhalen, emoties en ervaringen. Daarom hebben wij bij een van de exposities gevraagd of er een toelichting gegeven kan worden. Willy Weekhout, cursist bij edelsmeden op maandag geeft graag een toelichting bij de expositie Oude Meesters.

Er werd mij afgelopen week gevraagd, een stukje over mijzelf te schrijven, wat ik zelf en mijn medecursisten van de maandagochtend edelsmeden onder begeleiding van Anne Rose hier beleefden.

Zelf maakte ik al heel vroeg sieraden bij mijn kleding. Veel later nadat ik mijn diploma schoonheidsspecialiste behaalde, ben ik mij verder artistiek gaan ontwikkelen.
Eerst met kralen, edelstenen en andere materialen ontwierp ik kettingen, broches, waarvan men zei: ”Het lijken wel kleine stillevens, je schildert met kralen’’.

                    

Doordat ik alles toch nog een meer perfecte uitstraling wilde geven, ben ik een parttime cursus edelsmeden gaan volgen in Amsterdam. Vervolgens heb ik in Leidschendam op de Vrije Academie en later bij Frans Penning ook avondcursussen gevolgd. Waarbij ik net als hier bij Anne Rose onder begeleiding zelf ontwerpen kon maken.

                        

Een aantal jaren geleden kon ik een plaatsje krijgen in het CKC bij de cursus edelsmeden. Het is een gezellige hechte groep die dit al tig jaren beoefenen en prachtige uiteenlopende kunstwerken maken.

      

Uniek en eigen

Ik geef bij CKC nu ook oude sieraden een nieuwe look. Onderstaande foto's zijn enkele voorbeelden:

                      

Oude Meesters, de expositie

Zoals iedereen kan zien op de eerste etage van het CKC, hebben wij speciaal voor de opening van het nieuwe gebouw een expositie van ons werk tentoongesteld. Onder de naam: “Oude Meesters”. Wij hebben allen een verschillend onderwerp van een schilderij van deze meesters gekozen en vanuit die inspiratie een ontwerp gemaakt.

Zoals: Jan van Kessel de oudere, schilderij met insecten en planten een vlinder van fossiel pantserplaatje, van een Alligator gezet in zilver en goud:

Vogels en insecten, veertjes die eerst uitgehold in sepia ’s en vervolgens gegoten van zilver in de Sepia gegoten:

           

Een koperen hanger als voorman zeil een persvorm van koper op kleur gemaakt, door het koper in zand en ammonia te leggen. Ontleend aan een schilderij van Jan Abrahamsz van Beerstraten, Zeeslag bij Ter Heijde 1653:

Een armband van zilver en goud gemaakt als een wiel van het spinnenwiel. Pijpenkrullen op het schilderij, hiervan oorbellen van verschillende edelmetalen:

  

De molensteenkraag van geplooid linnen in de 16e eeuw veel gedragen. Op de vorm van deze kragen zijn oorbellen gemaakt van zilver, maar ook een manchet. Wat weer gebreid is van zilverdraad:

           

Een ketting gemaakt van zilver en bladgoud naar het schilderij van Van Breugel, de Toren van Babel:

Een ketting gemaakt van titanium blauw gekleurd naar de geplooide mouw, op schilderij van Bravo anno 1520:


Een ketting gemaakt van zilver en emaillen techniek: plique a jour/venster emaillen. Voorbeeld: de glas in lood ramen van de kathedraal Notre-Dame van Chartres:

Still life with shell and Coral van Jaque Linard. Ring in Koraal in goud gevat en zilveren spang met hanger van oesterschelp in de plooien bladgoud en rode schelp:


Dame met zilveren ring, met een Zirkonia briljant geslepen als ook gezet in de twee andere bloemen colliers van zilver:

          

Een paar keer per jaar gaan wij met zijn allen naar exposities of musea, er heerst een hele fijne sfeer binnen de groep.

Willy Weekhout

Alles is te bezichtigen op de eerste etage van het CKC. Kom gerust een keer kijken.

Meer informatie over de cursus Edelsmeden? Klik dan hier.

Black background overlay

Je aanmelding is succesvol verstuurd.
Je ontvangt nog een bevestiging per e-mail.