Expositie ‘Mijn eigen stad’ door kinderen van het Art-lab

    

Vanaf 20 maart 2019 is in het Forum de expositie ‘Mijn eigen stad’ te zien. Dit kunstwerk is bedacht en gemaakt door 18 kinderen samen met kunstenaar en docent Ingrid Reekers tijdens het Art-Lab in Palenstein. Ieder kind maakte van karton, tape, klei, verf, ijzerdraad en recycle materiaal hun eigen droomhuis. Alle droomhuizen zijn uiteindelijk samengebracht tot één stad.

Kunst verbindt en verbeeldt
Met twee Art-Labs in Oosterheem en Palenstein bracht CKC & partners in samenwerking met de TalentenAcademie van Stichting Piëzo, kunst naar de wijken. Kinderen tussen 6 en 12 jaar konden in Oosterheem en Palenstein deelnemen aan het Art-Lab. In 7 lessen werkten zij  zo zelfstandig mogelijk aan een mini-musical of een kunstwerk. In Oosterheem ontstond zo een modern sprookje met Roodkapjes die liever naar de Jumbo gaan dan bij hun eenzame grootmoeder langsgaan. “Het was zo gaaf om samen met de andere kinderen uit de wijk een verhaal te maken, te dansen en ook ons eindlied te zingen. We deden het supergoed! Ik stond nog nooit op een podium.” vertelt Calum (10 jaar). In Palenstein ontstond dus een groot kunstwerk van droomhuizen. Kasj (12 jaar) vertelt in de laatste les: “Bij het Art-Lab mag ik denken wat ik wil.” Het Art-Lab prikkelt hun verbeelding en leert de kinderen hun talenten ontdekken. Bovendien laat de effectmeting zien dat de kinderen gegroeid zijn in hun vaardigheden zoals communiceren en samenwerken, maar ook beter problemen oplossen.

Borgen van de Art-Labs
Zowel in Oosterheem als in Palenstein zijn de Art-Labs enthousiast ontvangen. Voor beide locaties was er zelfs een wachtlijst. Anne-Frieda, projectleider van de pilot: “De pilot met Art-Labs is heel waardevol gebleken. De kinderen zijn trots op hun prestaties, ontdekken nieuwe talenten en worden gezien door hun ouders, wijkgenoten en docenten. Met de Art-Labs laten we de kracht van kunst zien.” De Art-Labs zijn toegankelijk voor alle kinderen, met name die opgroeien in armoede, zodat er een ontmoeting plaatsvindt van kinderen met verschillende achtergronden en thuissituaties. Aanvullend op wat kinderen op school leren, bieden de Art-Labs een veilige plek dichtbij huis waar ze middels kunst leren over materialen en technieken, op een andere manier naar hun leven kijken en nieuwe vrienden maken.  Door vanuit hun belevingswereld te vertrekken wordt er ruimte gegeven om zo veel mogelijk zelf te bedenken en te doen. Zo wordt hun zelfvertrouwen vergroot. Deze ontdekkende en ontwerpende werkwijze sluit goed aan bij het ontwikkelen van hun 21-eeuwse vaardigheden.

Susan Langeveld (directeur CKC & partners) wil graag de pilot doorzetten in een programma voor alle wijken in de stad: “Wij stellen ons tot doel iedereen in Zoetermeer te bereiken met en voor kunst- en cultuur. Voor kinderen waar kunst & cultuur niet vanzelfsprekend is, ontwikkelen wij in samenwerking met onze (maatschappelijke) partners, extra bijzondere activiteiten en programma’s. Door Art-Labs in de wijken aan te bieden; op een veilige plek, dichtbij huis, willen we zo veel mogelijke belemmeringen wegnemen en daardoor meer kinderen laten genieten van kunst- en cultuur.” Het succes van de pilot verdient borging in de stad. Daarom komen medio 2019 daarom de Art-Labs weer terug. In de komende maanden zal er gezocht worden naar voldoende financiering en wordt er gesproken met partners over de locaties in de wijken.

Voor meer informatie over Art-Labs, neem contact op met Anne-Frieda Neijenhuis (aneijenhuis@ckc-zoetermeer.nl) . Voor de aftermovie van de pilot in Palenstein en Oosterheem: www.ckc-zoetermeer.nl/art-labs

Black background overlay

Je aanmelding wordt verwerkt,
een moment geduld a.u.b.