Glasworkshop Potmelt en variaties

Let op: deze workshop zit vol! Heb je interesse en zou je toch nog een keer willen meedoen? Laat dan hier je gegevens achter en we houden je op de hoogte van de eerst volgende mogelijkheid.


Het kenmerk van de technieken uit deze workshop is dat het glas in een opstelling een stuk boven de ovenplaat begint en tijdens het stookproces door iets heen druipt. Het komt dan terecht in een opvangbak, binnen een kader op een ovenplaat of vloeit vrij op een ovenplaat.

Voor wie is deze workshop?
Bij deze technieken is het werkstuk vrijwel nooit in een keer af, je zit zo aan drie keer stoken in totaal. De workshop is daarom bedoeld voor mensen die zelf een oven hebben of binnen een cursus nog door kunnen werken met de technieken. Er kunnen op de workshopmiddag een aantal opstellingen gemaakt worden in de aanwezige ovens (neem zelf glasresten mee).

Reken verder op het werken met klei; dit is een zeer veelzijdig materiaal om het ovenmateriaal dat je nodig hebt voor de technieken mee te maken. Met klei kun je bijvoorbeeld een reservoir met meerdere gaten maken. Als je ook tussenschotjes maakt dan kun je per gat andere glaskleuren gebruiken en het resultaat goed sturen.

Ik behandel ook het materiaal SilkeMat fiber blanket met rigidizer. Het is een hittebestendige deken die je kunt vormen en verharden. Je kunt er gemakkelijk gaten of sleuven in maken. Een reservoir, rand, bakje of mal van dit materiaal is meerdere keren bruikbaar.

De bijbehorende theorie behandelt eerst de originele potmelt met een terracotta bloempot boven een onderschotel. Hierbij vloeit het glas uit een enkel gat in de vorm van een spiraal naar beneden.

Wanneer je het oppervlak waar het glas doorheen kan vloeien gaat vergroten dan gaat het glas meer mengen. Een geschikte opstelling met meer openingen stel je samen uit onderdelen van rvs. Bijvoorbeeld een rvs-taartrand als hoog kader waar een rooster of raster van rvs rust. Voor deze techniek is er geen eenduidige naam. Ik noem hem roostersmelt.
Vervolgens komt het zelf maken van ovenmateriaal aan bod en geef ik nog wat suggesties over het combineren van een roostersmelt of potmelt met andere glastechnieken. Uiteraard ontbreken ook voorbeelden om de hoeveelheid glas te berekenen en stookschema’s niet.


Materialen en prijs
De prijs is inclusief theorie, klei (en afbakken), gebruik diverse materialen voor een opstelling en stookkosten. Exclusief Silkemat en exclusief glas (reststukken meenemen graag).

Tip! Bekijk de glasworkshop 'New Kintsugi - gouden verbindingen op dinsdag 19 maart 2019'

  • 18+ jaar
  • di 13:00 - 17:00 uur
  • 27 november 2018 - 27 november 2018
  • 1 workshops
  • t/m 20 jaar: totaal €65,00
  • 21+ jaar: totaal €78,65
  • 1 betalingstermijnen
Het CKC accepteert ook: Sport- en Cultuurcheque en ZoetermeerPas. Ga voor de voorwaarden naar http://www.ckc-zoetermeer.nl/default/kortingen/sportencultuurcheque/zoetermeerpas
Activiteitcode: AB0346
of

Glasworkshop Potmelt en variaties

Dubbelklik op de afbeelding voor groot formaat

Uitzoomen
Inzoomen

Meer afbeeldingen

Black background overlay