‘Het mooiste zijn de verhalen die loskomen’

2019 was het jaar van Uit de Kunst, ons 55+-programma. Bedacht door ons, mogen we wel zeggen, zeer bruisende en betrokken seniorenpanel hebben we door de Uit de Kunst-activiteiten zoveel leuke mensen mogen ontmoeten en verwelkomen. Met Ruud van Wijngaarden blikken we terug en kijken we vooruit.

Ruud is een van de leden van het seniorenpanel en bij een grote groep Zoetermeerders (en ver daarbuiten) bekend als de organisator van Sound of the Sixties. “Daar hebben we in 2018 na 37 jaar afscheid van genomen, maar in dezelfde geest organiseren we nu Sound on Sunday in de Theaterzaal bij CKC & partners”, vertelt hij. De editie van 15 december met The Scarlets is stijf uitverkocht. Bezoekers kunnen heerlijk zitten, maar: “dansen is ook mogelijk. Vorige keer heeft een stel de hele middag gedanst, fantastisch.”

Lang vervlogen tijden

Muziek is een groot onderdeel van Uit de Kunst. De tweewekelijkse luisterclub bijvoorbeeld groeide van drie bezoekers naar een vaste kern van achttien mensen. “Het is heel laagdrempelig. Je kunt gewoon komen luisteren, we praten over de herinneringen die de bezoekers hebben aan de muziek en genieten van soms lang vervlogen tijden.” Hier komen muziekliefhebbers, maar ook ouderen die gezelschap zoeken. Ruud: “Het heeft zeker een functie tegen eenzaamheid. Het ontmoeten van leeftijdsgenoten, dat is de formule.” De luisterclub is hiervan slechts een voorbeeld. Ook de workshops, het klassiek ballet 55+ en de lezingen over kunst, mode, dansgeschiedenis en architectuur zijn een fijne gelegenheid om gelijkgestemden te ontmoeten. En bij het concert met Franse chansons was het puur genieten én meezingen.

  

Italië

Meer mensen bereiken, dat zou leuk zijn. “Maar veel mensen zijn gebonden aan de plek waar ze wonen, denk aan verzorgingstehuizen”, vertelt Ruud. “Dat kan een drempel opwerpen.” Elk seizoen dient een land als leidraad. Afgelopen seizoen was dat Frankrijk, nu wordt het Italië. Het thema geeft houvast en zorgt voor verbinding tussen de workshops, lezingen en andere activiteiten. “Frankrijk kwam natuurlijk ook in de luisterclub terug. We luisterden naar een diversiteit aan Franse muziek en genoten van een glaasje Franse wijn en een kaasje.”

Verhalen

Bij Uit de Kunst draait het om nostalgie en het herbeleven van vroeger tijden. Ook Ruud zelf ziet zichzelf nog lopen op de Regentesselaan in Den Haag. “Ik liep toen voor mijn gitaarles altijd een extra rondje, omdat ik er geen zin in had,” lacht hij. Maar dat veranderde toen hij met anderen samen ging spelen. Op straat. Of onder de kerk. “We speelden liedjes van Bill Haley and his Comets, Elvis en Buddy Holly na op de meest simpele instrumenten en de straten stonden vol. Later kochten we versterkers en gitaren op afbetaling bij Suiker op de Vaillantlaan. Dit zijn de verhalen die loskomen. Ja, Uit de Kunst kent veel hoogtepunten, maar het mooiste is toch wel hoe leuk iedereen het vindt.”

  

Black background overlay

Je aanmelding wordt verwerkt,
een moment geduld a.u.b.