Stichting Volume in de Spotlight

Al 32 jaar is Rian van Randwijk dirigent bij Stichting Volume, een stichting die zij samen met Els de Jong heeft opgericht. ‘’Er is zoveel betrokkenheid binnen het team, ik zou echt niet zonder kunnen.’’ Haar twee passies zang en mensen komen hier bij elkaar en daar vertelt ze graag meer over. 

Partners en collega’s

We zijn nu ongeveer drie jaar partner bij CKC & partners. We hadden hiervoor een eigen zangcentrum, totdat we benaderd werden door Joep Annegarn om bij het CKC aan te sluiten. Dat is een hele stap als je een eigen repetitieruimte, eigen kantine en eigen catering hebt. Het was heel moeilijk om iets van onszelf achter te laten, maar we hebben er geen moment spijt van gehad. We zijn eerst met één koor begonnen bij CKC.

We konden hier met vragen terecht, we werden in alles geholpen en het werkte meteen heel prettig. Het voelde zo goed dat we ons eigen zangcentrum hebben opgegeven en ons hier helemaal hebben gevestigd. Er kwam ineens tijd vrij voor andere dingen. Want onderhoud, schoonmaak, inkoop van catering en apparatuur hoeven we allemaal niet meer te regelen. Als we komen, is de zaal vaak al klaar. Geen gesjouw meer en wat we hebben aan apparatuur, kunnen we direct aansluiten. En we kunnen hier ook gezellig met koffie en thee zitten, alles is hier al goed verzorgd. Ik heb echt het gevoel dat ik collega’s heb. De sociale contacten hier vind ik ook heel fijn, ik voel me echt als een vis in het water.

 

                                

Een eigen plek

We zitten hier nu alle dagen: maandagavond, dinsdagmiddag, dinsdagavond, woensdagavond, donderdagavond, vrijdagmiddag, vrijdagavond en dan vaak nog overdag voor de administratie. Els, Frans van Kerkhoven en ik zitten vaak in de Lounge, voor overleg of voor de gezelligheid. Ik ben dan wel degene die een beetje op de voorgrond treedt, omdat ik de dirigent ben, voor de koren staat, optredens doe en ik organiseer veel… Maar ik zou dat echt niet kunnen als Els niet de administratie, de PR en de website zou bijhouden. Els en Frans doen samen de financiën. Er is zoveel betrokkenheid vanuit hun, het is echt een winning team.

We repeteren vaak in ‘onze zangstudio’ op de eerste etage. We zitten daar bijna altijd en soms wijken we uit naar het  auditorium. Ik vind de Theaterzaal beneden ook echt heel mooi. Het licht en geluid is echt top daar, je kunt daar ontzettend veel doen.

 

Iedereen kan zingen, ook ouderen

We draaien met acht koren binnen Stichting Volume. Iedereen kan zich opgeven voor onze koren. Er is één koor dat vol zit, dat zijn de Sanseveria’s, een koor dat Smartlappen, Nederlandse levenslied, schitterende ballades en Nederpop zingt. De andere koren kunnen natuurlijk wel nieuwe leden gebruiken.

Sinds ik zelf ouder ben, gaat mijn hart ook meer uit naar de ouderen. We maken ons hard voor 60-plussers, omdat de instapleeftijd voor koren over het algemeen stopt op die leeftijd. Bij ons niet. Juist deze mensen hebben meer tijd en meer behoefte aan sociale contacten. Ouderen die in een sociaal isolement zitten, minder mobiele mensen, slechthorend, slechtziend, licht dementerend, iedereen is welkom en we houden overal rekening mee. Als ik de week op vrijdag af mag sluiten met de ouderen en ik zie hoe ze genieten en hun verhaal kwijt kunnen en opknappen, dat is geweldig. Dan heb ik twee passies bij elkaar: zang en mensen.

We hebben koren waarin zelfs tachtigers zitten, waaronder ook een popkoor – en dat hoor je niet vaak! Als je eens ziet hoe blij ze binnenkomen en hoe blij ze weggaan. Ze kunnen het nog, ze beleven er plezier aan en dat zie je. Of er nu een extra kussentje bij moet, een extra rollator, wat het ook is, we zorgen dat het lukt. Want plezierend zingen stopt niet na je zestigste. Waar je bij andere koren vaak beperkt bent in de mogelijkheden, hebben wij er nog genoeg. Daarnaast houden we onze contributies ook laag en werken we met de Zoetermeer Pas. Je hoeft  ook geen auditie te doen, kom gewoon meedoen. Het zal je verbazen hoe snel je wordt opgenomen in de groep en hoe leuk je het vindt. Iedereen kan zingen, dus daar doen wij ook ons best voor.

           

Dirigeren en organiseren

Ik sta voor alle koren, met uitzondering van één koor: de Jeugd van Toen. Die heeft Karin Goed overgenomen en dat gaat geweldig. Ik had meer tijd nodig voor het organiseren en vond het moeilijk om dit koor op te geven. Het is echt een goede match gebleken tussen het koor en Karin. En Pure on the Rocks doe ik tijdelijk samen met Bart de Jong. Daarna gaan we om beurten de repetities draaien.

We hebben ook projectkoren, zoals het Troostkoor RAINBOW. Met dit koor zingen we op herdenkingsdiensten in bijvoorbeeld Zorgcentra, Hospice, Bijna Thuis Huizen of andere instellingen. Maar ook Wereldlichtjesdag en andere gelegenheden. Dit is ook een koor waarvan we zeggen: we treden niet op, maar we werken mee. We willen echt iets meegeven aan de dierbaren. Denk aan nummers als Tears in heaven van Eric Clapton, Time to learn van John Wright, Carry Me van Chris de Burgh of The Rose van Bette Middler. En als er mensen zijn die hele mooie herinneringen hebben aan bepaalde nummers kunnen ze dat ook aangeven. En soms is een herdenkingsdienst in thema, dus dan passen we de nummers op het thema aan.

Eén keer per jaar hebben we het Oranjekoor van Zoetermeer, waarmee we bij aubade zingen op 27 april. En voor kerst hebben we een speciaal kerstkoor ‘Miracle’, ook één keer per jaar. Daarvoor repeteren we speciaal voor deze gelegenheden, de rest van de koren hebben wekelijkse repetities.

De projectkoren worden al snel gevormd vanuit de leden die we hebben. Maar we kunnen altijd nieuwe leden gebruiken, daar staan we altijd voor open.

           

Highlights en toekomstplannen

We hebben eerder festivals georganiseerd in en rondom CKC & partners. Dat zou ik nogmaals willen doen, maar dan grootser, met álle Zoetermeerse koren – ook buiten Stichting Volume. Een heel weekend en een wisselend programma waarbij alle podia in en rondom het CKC worden bezet en heel koorminnend Zoetermeer zich kan laten horen, ook de mannenkoren. Zoetermeer is zoveel koren rijk en als ik zou het zo gaaf vinden om die bij elkaar te brengen.

Deining Zoetermeer en Sweet Lake zijn wel de grote festivals wat ik geweldig vond om neer te zetten. En eigen concerten vind ik ook gaaf om te doen, ook voor goede doelen. Maar het allermooiste vind ik toch het contact met de mensen, daar kan niks tegenop. Als de mensen plezier hebben in zingen en hun emoties kwijt kunnen, dat geeft mij zoveel voldoening.

Een grote wens van mij is om een koor te vormen van mensen met het syndroom van Down. Deze mensen hebben een hele eigen klank en dat lijkt mij heel waardevol om daar mee te werken.

 

Zaterdag 14 juni staat Stichting Volume met haar koren op het Sweetlake Sensation Country Festival, groots en toch intiem. Vanaf 10.30 uur kun je meegenieten en het festival gaat tot in de avond door! De locatie: Dorpsstraat Zoetermeer, ter hoogte van Class bij Jofel.

 

Nieuwsgierig geworden of wil je een keer meezingen? Je vindt hier meer informatie, of stuur een mail naar: volume@live.nl

 

Black background overlay