Al 40 jaar gitaardocent: Sjaak van Vugt

Feest deze maand want gitaardocent Sjaak van Vugt viert diverse speciale jubilea, waaronder zijn 40 jarige dienstverband als gitaardocent bij het CKC. De hoogste tijd om wat dik verdiende aandacht te besteden aan zijn levendige geschiedenis. Lees je mee?

November 2017
Al 40 jaar gitaardocent bij het CKC - een interview met Sjaak van Vugt

Sjaak van Vugt is deze maand 40 jaar als gitaardocent verbonden aan het huidige CKC. In 1977 kwam hij in dienst bij de toenmalige Streekmuziekschool Centrum Z-H, een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Zoetermeer, Leidschendam, Voorburg, Bleiswijk, Moerkapelle en Benthuizen. In 1984 werd dit de Stedelijke Muziekschool Zoetermeer om in 2000 over te gaan in het Centrum voor Kunst en Cultuur, het CKC. Hij heeft zodoende alle groei en ontwikkelingen binnen de school meegemaakt en was vaak daar persoonlijk verantwoordelijk voor. Zo heeft hij bijvoorbeeld, met een aantal collega’s, aan de wieg gestaan van de afdeling popmuziek. Lang voordat deze stroming breed werd ingevoerd in de school gebruikte hij al pop in de lessen. Maar ook met grootschalige projecten als een integrale uitvoering van het stuk Tubular Bells van Mike Oldfield begin jaren 90. Ook heeft hij diverse poporkesten geleid waarbij een popband aangevuld werd met de “klassieke” instrumenten en waarvoor hij zelf de arrangementen schreef.

Andere jubilea
Het 40 jaar verbonden zijn aan het CKC is niet het enige jubileum dat Sjaak viert. Zo is hij dit jaar ook 50 jaar gitarist en zijn eigen Gitaarschool “The True Jester” bestaat 12,5 jaar! De geboren en getogen Rotterdammer maar al jaren wonend in Capelle aan den IJssel zegt hierover:
“Ik vond het op een gegeven moment niet bevredigend genoeg om alleen maar in dienst te zijn van een werkgever. Vandaar dat ik 12,5 jaar geleden begonnen ben met mijn eigen bedrijf: The True Jester. En dat floreert nog steeds”. Onder de naam The True Jester vallen een aantal onderdelen. Zo is er, behalve de lesafdeling, ook een gitaarmuziekuitgeverij waarin al zijn zelfgeschreven materiaal is ondergebracht. Verder componeert en arrangeert Sjaak ook in opdracht (waarover later meer) en heeft hij, omdat hij het leuk vindt om plaatjes te draaien, een drive-in disco waarmee hij op bruiloften of andere feesten draait. Niet zo vaak maar daardoor blijft het ook leuk. Dit doet hij trouwens samen met zijn vrouw Birgitte die overigens ook de hele administratieve kant van The True Jester runt. “En dat is maar goed ook want anders ging er op dat gebied waarschijnlijk een heleboel mis. Muzikanten zijn daar nu eenmaal niet zo goed in”, zegt Sjaak.

Uitvoerend gitarist
Het 50 jaar gitarist zijn heeft Sjaak in het verleden overal gebracht. Dat heeft hij in diverse stijlen gedaan. Zo heeft hij in diverse bands gespeeld waarvan de succesvolste wel de country-rockband, The Red Hot Dynamite Band, was. Met deze band is meermalen heel Nederland doorkruist waar ze o.a. speelden op grote festivals. Verder heeft hij, samen met zijn gitaarcollega Ton Huijsman, jarenlang het gitaarduo Duo Batendo gevormd waarmee een dubbel-LP en CD is uitgebracht die wereldwijd goed ontvangen en verkocht werd. De CD wordt overigens tot op de dag van vandaag nog steeds verkocht en de dubbel-LP is zelfs een gezocht item!

Het lesgeven
Sjaak geeft wekelijks bij het CKC en zijn eigen gitaarschool aan zo’n 70 leerlingen les. Een zeer gemêleerd gezelschap. De jongste is 4,5 jaar en de oudste is 67 jaar. Ze spelen allemaal in verschillende stijlen en uiteraard op diverse niveaus. “Het geheim van goed lesgeven is dat je je kunt verplaatsen in de persoon aan wie je lesgeeft. En dan bedoel ik dat je oog moet hebben voor de moeilijkheden die iemand tegen kan komen in de muziek, iemand blijven motiveren om vooral stug door te blijven studeren. Ook al zit het soms niet mee. Het is nu eenmaal niet zo gemakkelijk om een instrument te leren bespelen maar ik ben er van overtuigd dat iedereen, uiteindelijk, alles (tot op zekere hoogte) kan leren. Daar heb je 3 dingen voor nodig: geduld, motivatie om problemen aan te pakken en doorzettingsvermogen. Ik blijf me overigens verdiepen in alle nieuwe muziek. Zodoende kan ik, behalve de vaak in de les gebruikte muziek, ook de allerlaatste hits aanbieden die ik ook oprecht mooi vind. Ik ontdek nog iedere keer weer mooie nieuwe muziek”.

Jubileumconcerten
Het 40 jaar verbonden zijn aan het CKC, het 50 jaar gitarist zijn en het 12,5 jarig bestaan van zijn gitaarschool grijpt Sjaak als reden aan om 2 jubileumconcerten te organiseren in het CKC. Deze jubileumconcerten gaan plaatsvinden op vrijdag 15 december en zaterdag 16 december a.s. Aanvang beide avonden is 20.00u. Tijdens deze concerten zullen, behalve Sjaak en leerlingen van hem, ook een aantal muzikale vrienden, collega’s en familieleden acte de présence geven. “Er zullen diverse muziekstijlen te horen zijn tijdens die concerten omdat ik zelf een zeer brede muzieksmaak heb maar ook komen deze stijlen in allerlei lessen terug. Zodoende worden deze avonden een prima afspiegeling van wat ik leuk vind en doe in mijn muzikale leven. Het gaat van klassiek tot rock, van pop tot blues, van latinopop tot symfonische rock en van country/americana tot metal”. Deze avonden vindt er overigens een reünie plaats van Duo Batendo maar ook een hernieuwde samenwerking met mondharmonicaspeler Ton van Hooft van de eerder genoemd Red Hot Dynamite Band!

Speciaal jubileumstuk
“Die avonden zal ook de première plaatsvinden van een stuk dat ik speciaal voor die avonden geschreven heb. De titel is ‘More To Come’. Een stuk van zo’n 12 minuten dat bestaat uit 7 in elkaar overlopende delen, ook weer in diverse stijlen die toch met elkaar verbonden zijn.
Het leuke is dat alle leerlingen hier aan mee zullen doen, d.w.z. leerlingen die pas een aantal weken les hebben en leerlingen die al heel lang les volgen, zowel akoestisch gitaar (klassiek en steel string) als elektrisch gitaar en ukelele. De titel ‘More To Come’ verwijst naar het feit dat ik nog jaren les zal blijven geven en nog veel muziek zal componeren. Ook zal ik nog heel lang op het uitvoerende vlak bezig blijven. De titel verwijst overigens ook naar het feit dat ik van het CKC de opdracht kreeg dit stuk zodanig uit te werken dat het ook geschikt is voor andere instrumenten maar ook voor andere disciplines waarin binnen het CKC lesgegeven wordt. Deze uitgebreide (en langere) versie zal uitgevoerd gaan worden tijdens de feestweek die in februari 2018 gehouden zal worden vanwege de heropening van het dan volledige verbouwde CKC”.

Oproep aan oud-leerlingen
“Tenslotte wil ik hier een oproep doen aan alle oud-leerlingen die ik ooit heb lesgegeven. Ik zou het erg leuk vinden om veel oud-leerlingen tijdens een van die concerten te zien”. Overigens is het zo dat, wanneer de concerten uitverkocht zijn en er nog veel vraag naar kaartjes is, er een 3e concert gehouden zal worden op zaterdagmiddag 16 december om 14.30u. Kaartjes voor de andere 2 concerten zijn inmiddels te koop à € 5,00 via onderstaande links.

Kaarten voor concert vrijdag 15 december 2017
Kaarten voor concert zaterdag 16 december 2017

Black background overlay

Je aanmelding is succesvol verstuurd.
Je ontvangt nog een bevestiging per e-mail.