Symposium

Kunst verlicht, helpt, verrijkt en roert
Onderzoeken tonen aan dat de inzet ervan leidt tot zichtbare verbeteringen bij kwetsbare groepen. Denk aan het vergroten van mentale veerkracht bij mensen met psychosociale klachten door het schilderen van een zelfportret. Het inrichten van een studio voor (kwetsbare) jongeren waarin ze via muziek hun zelfexpressie kunnen beoefenen en zich gehoord kunnen voelen. Of statushouders door middel van kunst hun talenten te laten ontdekken en zo hun nieuwe toekomst te ondersteunen. Zo maar een paar voorbeelden van de kracht van kunst.

Gemeente Zoetermeer, CKC & Partners en alle maatschappelijke organisaties in Zoetermeer kunnen deze kracht inzetten bij het aanpakken van maatschappelijke opgaven als eenzaamheid, participatie, geestelijke en fysieke gezondheid en sociale cohesie. Onderzoeken tonen aan dat participatieve kunstprojecten of culturele interventies nut hebben.

Tijdens het symposium Kracht van Kunst komen alle maatschappelijke partijen, gemeente en culturele makers van Zoetermeer samen. Een mooi moment om elkaar te leren kennen, te leren van elkaars expertise en in de toekomst samen te kunnen werken.

Maandag 17 juni 2019 | 12.30 uur - 17.00 uur | gebouw CKC & partners

Wat kun je verwachten?
Inspirerende sprekers van landelijke kennisinstituten | aansprekende voorbeelden uit de praktijk | veel ruimte om elkaar te leren kennen | expertise en ervaringen delen | heel veel inspiratie

Het programma
12.30 uur     Welkom
12.45 uur     Inleiding over de kracht van kunst door Geert Drion (auteur van 'Cultureel Vermogen') 
13.00 uur     Plenaire sprekers over de kracht van kunst in het sociale domein en werkzame mechanismen 
                    - Saskia van Grinsven (mede-onderzoekster Kunst en positieve gezondheid)
                    - Angela van Dijk (specialist cultuurparticipatie LKCA)
14.00 uur    Pauze
14.15 uur    Twee rondes interactieve inspiratiesessies over aansprekende projecten uit het land (zie hieronder)
17.00 uur    Afsluiting en borrel

De inspiratiesessies
We bieden deze middag een keur aan prachtige voorbeelden van culturele interventies in het sociale domein vanuit het hele land. De projectleiders vertellen en laten zien wat hun interventie is, voor wie het bedoeld is en met wie er wordt samengewerkt. Er is natuurlijk genoeg ruimte om al uw vragen te stellen.
Aan u de keuze welke twee voorbeelden u kiest en waardoor u zich wil laten inspireren: 

> Kunst op Recept is een programma van verschillende culturele interventies die met zorg zijn ontwikkeld om de mentale veerkracht van mensen met terugkerende psychosociale klachten te vergroten. Marjo Schlaman van DE KOM (stadstheater en kunstencentrum Nieuwegein) is een van de initiatiefnemers van dit programma.

> Het versterken van de veerkracht van jongeren en de rol van kunst en cultuur hierin komt samen in Buitengewoon. Josefien Poll en Claudia Marinelli van LKCA hebben recent onderzoek gedaan naar effecten van culturele interventies en de inzet van culturele professionals en  jongerenwerkers op kwetsbare jongeren bij het vormgeven van hun leven. 

> EdVanHoornFuckTheSystem is de bekroonde voorstelling van theatergroep Op Roet. Het is gebaseerd op een waargebeurd verhaal over een man die als eenling werkt in een vluchtelingenkamp in Syrië. Op Roet maakte de voorstelling met veertig acteurs, musici en zangers, onder wie twintig vluchtelingen uit Syrië, Irak en Eritrea. Ingrid Docter is artistiek leider van Op Roet.

> Toegankelijke danslessen in zorginstellingen in Rotterdam, dat is wat Time to Dance sinds 2013 biedt i.s.m. vele sociale partners. Met de lessen worden oudere wijkbewoners geactiveerd, verbeteren zij hun conditie en vergroten zij hun sociale netwerk. Docent en projectleider Bernadet van Winden laat de deelnemers ervaren hoe deze lessen eruit zien en vertelt graag over het project.

> Het KunstenHuis (de Bilt/ Zeist) heeft We ∞ Match ontwikkeld om statushouders en werkzoekenden uit de bijstand dmv cultuur te trainen en te coachen in het proces van participatie en het vinden van (vrijwilligers)werk. In maart 2019 start dit project voor de derde keer. Willeke Coolenbrander is de projectleider van het eerste uur.

deelname aan het sympsoium is kosteloos


Mede mogelijk gemaakt door: Black background overlay

Je aanmelding is succesvol verstuurd.
Je ontvangt nog een bevestiging per e-mail.