Exposeren 2.0 - Meedenken over 3D scannen van kunst?

Exposeren 2.0 - Meedenken over 3D scannen van kunst?
Kunstenaars zoeken altijd nieuwe en innoverende manieren om hun werk te exposeren. Nu ziet het Digital Art Lab interessante mogelijkheden binnen 3D scannen en Virtual Reality! ‘Wij willen een 3D scanner ontwikkelen die sculpturen en ander beeldend werk digitaliseert en er 3D modellen van maakt’, aldus Piem Wirtz, manager van het Digital Art Lab. ‘Door het scannen kunnen deze modellen eenvoudig in een digitale omgeving worden geplaatst, wat een ongekende vrijheid biedt in de wijze van exposeren.’

Kunstvoorwerpen in je eigen huiskamer
Hedendaagse game-engines maken het eenvoudig om zo’n digitale omgeving te bouwen, dus elke situatie is denkbaar. Met VR (Virtual Reality) brengen we tevens een speels accent aan binnen een expositie. Met een VR headset en een controller zoals een HTC-Vive kun je de kunstvoorwerpen van alle kanten bekijken, aanraken en zelfs manipuleren. Ook kan je spelen met lichtinval, zwaartekracht of ‘onmogelijke’ situaties. Daarnaast biedt deze techniek de mogelijkheid om kunstvoorwerpen in je eigen huiskamer te plaatsen via bijvoorbeeld een Augmented Reality app. Zo zou je bijvoorbeeld potentiële kopers de gelegenheid kunnen geven om een kunstwerk thuis te bekijken, voordat je tot aankoop over gaat.

Virtuele expositie
Wij richten ons met deze technologie voornamelijk op het exposeren van beeldende kunstwerken. De verwachting is dat een virtuele (online geplaatste) expositie een veel groter publiek kan bereiken: je hoeft immers niet fysiek naar een tentoonstelling toe te reizen. Ook zal de publieksparticipatie veel interactiever worden. Je mag de kunst immers aanraken. Naast exposeren kan het ook het creatieproces beïnvloeden. Een veel gehoorde wens bij keramisten is bijvoorbeeld het digitaal kunnen uitproberen van kleureffecten op een 3D model voordat je de definitieve glazuur aanbrengt op het echte werk. Met een eenvoudig te bedienen scanner en een basis instructie van de software is dit absoluut haalbaar om toe te passen in kunstinstellingen, scholen of ateliers.

Meedenken?
Spreekt dit project je aan? Heb je ideeën en wil je helpen ontwikkelen? Laat het ons weten door middel van een email naar info@digitalartlab.nl. Je bent van harte welkom!

Black background overlay

Je aanmelding wordt verwerkt,
een moment geduld a.u.b.