Een stap dichter bij de droom: musicalleerlinge
Maaike aangenomen bij Codarts


Zoetermeerse musicalster in spé Maaike Franken is dit schooljaar begonnen aan de vooropleiding muziektheater bij Codarts. Dat betekent een groen vinkje achter stap één van haar masterplan. Een vinkje dat ze nog niet had verwacht te kunnen zetten. “Deze auditie was bedoeld als oefening voor volgend jaar”, vertelt Maaike.

Het resultaat van die ‘oefenauditie’ is dus een plekje op Codarts met ingang van dit schooljaar. Doordeweeks draait Maaike haar gewone schooluren om vervolgens vrijdagavond en zaterdag door te brengen bij Codarts. Erg veel vrije tijd blijft er dus niet over. “Het wordt hard werken, gelukkig is musical ook mijn hobby”, zegt de 15-jarige vwo-leerlinge van het Erasmus College met een glimlach. “Maar het betekent wel dat ik na veel jaren CKC & partners gedag moet zeggen.”

Talententraject
Dat is lastig, vindt ze. “Ik heb zes jaar lang bij mijn docente Ella les gehad, het voelt zo vertrouwd. Bij CKC heb ik een stevige basis kunnen leggen, zonder dat was ik nooit zo gegroeid. Daarbij”, vervolgt ze, “heeft het talententraject ook geholpen. Ik mocht extra lessen volgen, onder andere muziektheorie.” Ze denkt even na en zegt dan: “Door het talententraject voelde ik echt dat anderen in mij geloofden, dat was fijn.”

Rotterdam, Tilburg en Londen
Dit jaar stoomt Codarts haar dus klaar voor de echte opleiding muziektheater, maar dan heeft ze haar examenjaar nog voor de boeg. Hoe zit het verder met dat stappenplan? “Het liefste zou ik in mijn zesde middelbareschooljaar de vooropleiding bij het Fontys in Tilburg doen, dan op die school mijn bachelor halen en in Londen mijn master.” Maaike heeft het pad naar haar droom uitgetekend, maar blijft met beide benen stevig op de grond. “De kans is klein dat ik mijn brood kan verdienen door op het podium te staan. En misschien kom ik er wel achter dat ik het überhaupt niet leuk genoeg vind. Het idee is mooi, maar ik heb geen idee hoe die wereld eruitziet.” En als we haar over een aantal jaar in een van haar droomrollen Wednesday Adams zien schitteren? “Dan heeft het plan gewerkt”, lacht ze.

Black background overlay

Je aanmelding wordt verwerkt,
een moment geduld a.u.b.