Meet me! - Thomas Scheuerman / Clownsperpectief

In deze rubriek leren we iemand kennen door middel van 10 vragen. Waar kun je ze voor wakker maken en wat is hun grootste droom? In dit artikel komen we meer te weten over Thomas Scheuerman van Clownsperspectief.

1 Wie ben je en welke cursussen of activiteiten geef je?

Ik ben Thomas Scheuerman en ik geef clowntheater

2 Wat is het gekste dat je in een les of repetitie hebt meegemaakt?

Dat is het mooie van onze lessen, wij maken elke avond iets geks mee. Van twee clowns die op de maan wandelen, tot een clown die het niet voor mekaar krijgt om op een stoel te zitten.
Niets is gek genoeg in de wereld van de clown.

3 Welke oud-leerling/cursist is je het best bijgebleven en waarom?

Er is er een deelnemer die mij in het bijzonder is bijgebleven. Zij deed mee aan een vierdaagse workshop. Gedurende de eerste drie dagen ervoer zij veel moeite om te spelen. Ze twijfelde over haar kunde en was zeer kritisch op haar eigen spel. Dit terwijl zij mooie scenes liet zien waar hard om gelachen werd door de andere deelnemers. Haar laatste scene van de vierdaagse is mij tot de dag van vandaag bijgebleven. De deelnemers hadden de opdracht gekregen om als clowns te vertellen hoe zij de vierdaagse hadden ervaren. Deze specifieke deelnemer kwam op, probeerde een kunstje wat niet lukt. Met een veelbelovende blik naar het publiek, pakte zij een zacht kussen op en begon zichzelf te slaan. Deze handeling herhaalde zij een aantal keer. Dit werd met zoveel lichtheid en humor gedaan dat het publiek dubbel lag van het lachen.

Na het optreden gaf ze terug, dat het lekker was om een keer te kunnen spelen met haar kritische blik op haarzelf.

Dit voorbeeld laat mooi zien dat clown zijn, humor en luchtigheid kan brengen op thema's die wij als zwaar ervaren. Een beetje clownerie doet de mens goed.

4 Wat betekent het kunnen uitoefenen van jouw vak voor jou?

Ik ben een enorme geluksvogel. Ik mag als docent mensen weer terugbrengen in de wereld van spel. Een wereld die wij allen gekend hebben als kind, maar die wij helaas vergeten zijn. En meer dan eens help ik zo mensen om zichzelf te leren kennen.

Daarbij zie ik tijdens de lessen de mooiste scenes ontstaan die van betere kwaliteit zijn dan gerenommeerde voorstellingen. Ik lach het hardst tijdens onze lessen!

5 Als je morgen wakker zou worden en je had 1 nieuwe kwaliteit of mogelijkheid, wat zou het zijn?

Ik zou over de woordenschat willen beschikken om een clowns-scene te kunnen omschrijven. Een scene onder woorden gebracht is over het algemeen enkel de schaduw van de daadwerkelijke ervaring. 

6 Is er iets waar je al heel lang van droomt? En waarom heb je het nog niet gedaan?

Ik droom om het perspectief van de clown in alle lagen van de maatschappij te brengen. De clown kan als geen ander ons laten lachen om het falen van de mens en zo het alledaagse leven luchtiger te maken. Elke les en elk optreden brengt mij dichter bij deze droom. 

7 Wat is de belangrijkste les die jij ooit hebt geleerd? En van wie heb je die les geleerd?

'Een wijze man is geïnteresseerd in de mensen om zich heen, en maak daarbij meer gebruik van zijn oren dan van zijn mond.'

Deze les is mij bijgebracht door mijn leermeester Bertil Sylvander.  

8 Waar kan ik jou voor wakker maken?

Watermeloen, daar word ik te allen tijde met veel plezier voor wakker. 

9 Waar hoop je over 5 jaar te staan?

Ik hoop een bijdrage te hebben geleverd aan een positief beeld over de clown. Onze clownsschool heeft zijn positie ingenomen in Nederland en draagt eraan bij om de ambacht van het clownsvak voort te laten bestaan.

Als clownacteur hoop ik wekelijks ingezet te worden bij verschillende organisaties en zo een speelse spiegel voor te houden aan een maatschappij die wat relativering kan gebruiken. 

10 Heb je een website, facebookpagina, e.d. waar we nog meer over je te weten kunnen komen?

Website: www.clownsperspectief.nl
facebook: www.facebook.com/clownsperspectief/

Meer info over de lessen clowntheater: https://www.ckc-zoetermeer.nl/default/improvisatietheater-clownsacteur-5078.html

Ook deelnemen aan 'Meet me!' ? 
Ben je betrokken bij CKC & partners en deel jij ook graag je verhaal? Leuk! Stuur een e-mail naar mvc@ckc-zoetermeer.nl met je aanmelding en alvast wat foto's. We sturen je dan de vragenlijst op, vul ze in, dan maken wij er een mooi artikel van op de website.

Black background overlay

Je aanmelding wordt verwerkt,
een moment geduld a.u.b.