'Als de details niet kloppen, hoor je het meteen'

Samenspelen maakt je een betere muzikant. Dat staat voor bandcoach Vincent Zaalberg en de vier bandleden van Apocalyptic als een paal boven water. “Door de interactie die je via muziek met anderen hebt, ontstijg je het individueel bezig zijn met je instrument”, verwoordt Vincent het op mooie wijze.

“Je wordt er gewoon beter van als je samen speelt”, zegt gitarist Dylan Boymans (18) nuchter. “Het is een uitbreiding op wat je solo doet.” Michiel de Groot, de 19-jarige toetsenist, vult aan: “Je leert de muziek beter kennen. Je pluist samen een nummer uit en weet wat de ander doet.” Vincent beaamt dit. De gitaardocent ziet heel duidelijk verschil tussen de individuele lessen die hij geeft en bandcoaching. “Het is anders, omdat je niet op één instrument gericht bent. Waar je bij gitaarles op veel technischer vlak bezig bent, ben je tijdens het samen spelen bezig met elkaar. Hoe laat je het samen klinken? Hoe maak je het spannend om naar te luisteren en naar te kijken? Als je bandgenoot een gedeelte fluisterzacht gaat spelen, kun je samen in volume naar beneden gaan of je speelt er juist een solo bovenop.”

Dynamiek

Martijn van Wely (20) is drummer en beseft heel goed wat de rol van drums is als je samen speelt. “Ik bepaal het tempo. Probeer maar eens sneller of langzamer te spelen dan de drummer. Als ik met een bandje meespeel, dan maakt het niet uit hoe hard of zacht ik drum, maar in een band moet ik mij aanpassen om het totaal mooi te laten klinken.” Zangeres en gelegenheidsbassiste Nienke Franken lacht en zegt: “Het is wel belangrijk dat je de zang ook hoort inderdaad.” De 18-jarige vervolgt: “Je leert meer over de muziek zelf. Als details niet kloppen, hoor je dat meteen. Je bent veel meer gericht op de dynamiek van liedjes.”

Hecht

Apocalyptic heeft -anders dan de naam misschien doet vermoeden- een vrij brede stijl. “We kiezen zelf onze nummers. Je mag je veto uitspreken, maar eigenlijk gebeurt dat nooit”, zegt Michiel. Het is tekenend voor de goede en gezellige sfeer binnen de band. Vincent: “Nog een positief effect van samen spelen. Samen musiceren schept een band die je met niemand anders hebt. Ik zie heel vaak dat een band een hecht clubje mensen wordt dat graag met elkaar omgaat.”

Bandcoaching bij CKC & partners

Wil jij graag in een band spelen en zoek je bandleden? Meld je aan, via je docent of info@ckc-zoetermeer.nl, en wij helpen je om op basis van je leeftijd, muzieksmaak en niveau andere bandleden te vinden. Met de tips en tricks van onze bandcoaches ontwikkel je je als band én individueel.

Black background overlay

Je aanmelding wordt verwerkt,
een moment geduld a.u.b.