Uit de Kunst!

uit de kunst

‘Uit de Kunst’ is het cultureel programma dat speciaal voor en in overleg met 55-plussers wordt ontwikkeld. Ontmoeten, ontdekken en beleven, dáár draait dit programma om. Speciaal voor de 'jonge' ouderen die op zoek zijn naar een inspiratiebron, hun horizon willen verbreden of andere cultuurliefhebbers willen ontmoeten. In het voorjaar (februari/maart) en najaar (oktober/november) stellen wij een mooi programma samen met lezingen, workshops en (korte) cursussen. De volledige najaar-editie verwachten wij in september 2018, maar een aantal activiteiten zijn hier al te vinden. Aanmelden voor de onderstaande activiteiten kan al!
Het programma in september ontvangen? Laat hier dan je e-mailadres achter.

streep
Luisterclub | 1 nov. 2018 - 21 maart 2019 | donderdag 14.00 - 15.30 | gratis toegankelijk / aanmelden niet nodig 
Kom de 1e en 3e donderdag van de maand naar CKC & partners om je favoriete muziek te delen met andere muziekliefhebbers. Verruim je muzikale horizon en ontdek waarom bepaalde muziek je raakt. Leer mogelijk ook andere muziek waarderen. Alle stijlen kunnen aan bod komen. Neem daarom vooral je favoriete cd's en lp's mee. Professioneel musicus stelt (prikkelende) vragen en geeft achtergrondinformatie.

streep

Kunstgeschiedenis lezingen
Kunsthistorica Patricia Huisman verzorgt een serie boeiende lezingen over de kunstgeschiedenis, waarin zij haar kennis overdraagt en begrijpelijk maakt met een flinke dosis humor. De lezingen worden verzorgd in ons Auditorium.

Lezing 1 Romeinse kunst en het dagelijks leven | donderdag 22 november 2018 | 13.30-15.30 (inclusief 1 consumptie)
Alle wegen leiden naar Rome, zo luidt het gezegde, maar Rome leidde ook tot onze huidige maatschappij. In de Romeinse kunst zijn vele verwijzingen te vinden naar het dagelijks leven van toen, en dat blijkt opmerkelijk veel te lijken op ons leven van nu. Romeinse steden als Pompeii en Ostia laten zien dat men ook destijds het verkeer reguleerde met oversteekplaatsen en stoepen, dat men woonde in flatgebouwen en bordjes ‘Pas op voor de hond’ plaatste. Vondsten als kinderspeelgoed, make-updoosjes en zelfs een brood van 2000 jaar geleden zijn bewaard gebleven. Wonen, koken en eten, werken en ontspannen, kinderen krijgen en opvoeden, religie en omgaan met de dood, de Romeinse kunst maakt het allemaal zichtbaar. Tijdens de lezing zal blijken hoe verrassend herkenbaar dit alles nog is voor de moderne mens.
>>klik hier om direct naar het aanmeldingsformulier te gaan<<

Lezing 2 Het Zelfportret door de eeuwen heen | donderdag 29 november 2018 | 13.30-15.30 (inclusief 1 consumptie)
Eeuwenlang maakten kunstenaars hun werk ter meerdere eer en glorie van God, signeren werd beschouwd als hoogmoed en dus zondig. Dat verandert in de late Middeleeuwen, wanneer kunstenaars zelfs zo ‘onbescheiden’ zijn om zichzelf af te beelden op hun schilderijen. Een Renaissance-kunstenaar als Albrecht Dürer wordt zó beroemd, dat er zelfs vraag ontstaat naar zijn portret. In Nederland is Rembrandt het bekendste voorbeeld van een schilder die zijn eigen gezicht veelvuldig gebruikte als inspiratiebron, maar ook Jan Steen beeldde zichzelf vaak af, in zijn spreekwoordelijk geworden chaotische huishoudens. In de moderne kunst valt te denken aan kunstenaars als Vincent van Gogh, Charley Toorop en Jeff Koons. Deze lezing belicht de ontwikkeling van het zelfportret tot nu toe.
>>klik hier om direct naar het aanmeldingsformulier te gaan<<

Lezing 3 Moderne architectuur | donderdag 06 december 2018 | 13.30-15.30 (inclusief 1 consumptie)
Bouwkunst staat letterlijk dichtbij ons: wie om zich heen kijkt, ziet overal architectuur. In de twintigste eeuw zijn er een aantal grote veranderingen geweest op dit gebied, zowel qua vorm als techniek. De toepassing van ijzer en staal maakte het mogelijk om steeds hogere en zelfs glazen wolkenkrabbers te bouwen, zoals Mies van der Rohe deed. De uitvinding van gewapend beton zorgde ervoor dat Frank Lloyd Wright hele ongebruikelijke vormen kon toepassen.
Naast de technische vernieuwingen werd ook het uiterlijk van de architectuur aangepakt. De bouwstijlen uit het verleden, met hun vele decoraties, maakten plaats voor een eenvoudigere en meer functionele manier van bouwen. De grondlegger van dit modernisme of functionalisme was Le Corbusier. Zijn ideeën over een zuivere architectuur, met veel glas en weinig ornamenten werken door tot op de dag van vandaag. Toch is er inmiddels ook een tegenbeweging op gang gekomen, zoals het postmodernisme, waarbij kleur en decoraties juist weer wel een rol gaan spelen, zoals bij het Groninger Museum. De ontwikkelingen in de moderne bouwkunst worden in deze lezing voor u op een rij gezet.
>>klik hier om direct naar het aanmeldingsformulier te gaan<<

10% korting voor de echte liefhebbers
Boek bovenstaande 3 lezingen en betaal €52,50 in plaats van €58,50 (de korting wordt automatisch verrekend op de factuur).
>>Klik hier om in één keer aan te melden voor de bovenstaande 3 lezingen<<

streep
Toneel voor ontspanning en vermaak
Het plezier van samen theater maken (opnieuw) ervaren? Doe dan mee met de onderstaande workshops en wordt begeleid door de veelzijdige regisseur Guus Vervaart.

Workshop 1 Improvisatie | dinsdag 6 november 09.30 - 12.00 | €19,50 incl. consumptie
Wil je het plezier van samen theater maken (opnieuw) ervaren? Kom dan vooral meedoen! Je wordt bij deze workshop begeleid door Guus Vervaart: een veelzijdige regisseur. In deze workshop gaan we beginnen met niets, we werken vanuit jezelf. Hoe reageer jij op een ander. We schakelen van staan naar zitten en weer andersom, hoe improviseer je op het gedrag van een ander. Hoe improviseer je met een tekst?
>>Klik hier om direct naar het aanmeldingsformulier te gaan<<

Workshop 2 Spiegelen | dinsdag 13 november 14.00 - 16.30 | €19,50 incl. consumptie
In deze workshop gaan we spiegelen. Kijk eens om je heen: wat voor mensen zie je op straat, in het openbaar vervoer, televisie enz. Kijk ook een naar degene die voor je staat, kun je met hem of haar dezelfde beweging maken? Wie bepaalt de beweging? Lukt het jou om die ander te spelen? Lukt het jou om te spiegelen met een tekst?
>>Klik hier om direct naar het aanmeldingsformulier te gaan<<

Workshop 3 Emoties | donderdag 22 november 14.00 - 16.30 | €19,50 incl. consumptie
Lichaamstaal is belangrijk op het toneel: hoe kan ik zien wat die ander voor emotie heeft en hoe gaat de ander met mijn emotie om? Hoe breng ik een emotie? Bijvoorbeeld als je boos bent ga je dat dan uitvergroten tot schreeuwen of juist niet, of hoe uit ik mijn verdriet? Hoe gebruik je emotie bij een tekst?
>>Klik hier om direct naar het aanmeldingsformulier te gaan<<

streep

Klassiek ballet 55+ | 6 sept. 2018 - 25 april | donderdag 14.00 - 15.00 | aanmelden per 4 lessen
Je balans en houding verbeteren en tegelijk je spieren versterken door heerlijk te dansen? In onze dansstudio’s doe je dit onder begeleiding van de klassiek geschoolde dansdocent, Nicolet Sudibyo. Haar lessen zijn ongedwongen, zeer ontspannen en op klassiek ballet geïnspireerd, dus je maakt vooral veel mooie, gracieuze bewegingen en doet rek- en strekoefeningen. Danservaring is zeker niet nodig. Na de les drinken we gezellig koffie of thee in de sfeervolle CKC-lounge.
>>klik hier om alle cursusblokken te bekijken<<

streep
Senioren inloopspreekuur: persoonlijk advies!
Graag een muziekinstrument spelen, maar geen idee welk? Joep Annegarn (adjunct-directeur) geeft je graag gratis advies. In september organiseren wij weer gratis inloopspreekuren. 

Meedenken & ontwikkelen?

Ideeën? Wij zijn altijd op zoek naar ouderen die met ons willen meedenken. Bel (079-3161411) of mail ons op mvc@ckc-zoetermeer.nl. We hopen je te spreken!

Black background overlay

Je aanmelding is succesvol verstuurd.
Je ontvangt nog een bevestiging per e-mail.