Ilona Jamin en Gracia Malmberg - winnaressen publieksprijs Salon Beeldende Kunst

Op 6 juni namen Ilona Jamin en Gracia Malmberg de publieksprijzen Salon Beeldende Kunst voor respectievelijk 2D- en 3D-werk in ontvangst. Blij en verrast stonden ze op het podium. Beide winnaressen hadden niet gedacht dat ze de prijs mee naar huis zouden nemen. “Dit is heel bijzonder, want ik heb veel prachtige werken gezien”, zegt Gracia.

Ilona won met een schilderij van haar in september geboren kleinzoon. Een afbeelding in zwart-wit met een opvallend roodgekleurd detail, het kraagje van zijn shirtje. Het prachtige, waarheidsgetrouwe beeld van het schattige kereltje heeft de bezoekers geraakt en kreeg de meeste stemmen in de categorie 2D. Ilona is uiteraard enorm trots op haar kleinzoon, maar denkt ook dat het formaat van het werk ermee te maken heeft: “De meeste baby’s worden niet zo groot afgebeeld. Mogelijk heeft dat ook voor een bepaalde impact gezorgd.”

Afschuren
“Extra leuk is het, dat dit werk een dankbare bestemming kent. Aan de muur bij mijn zoon en schoondochter”, zegt Ilona, om nuchter te vervolgen: “Van de meeste andere werken die ik maak, denk ik ‘tja, wat moet je ermee?’. Dan schuur ik het gewoon weer af en begin aan een nieuw schilderij.” Herbruikbaarheid is een voordeel van de ondergrond die Ilona koos: MDF-platen. Maar de oorspronkelijke reden is nog veel eenvoudiger. “MDF is een gladde ondergrond en ik hou ervan om precies te werken. Op linnen is dat veel lastiger”, legt Ilona uit. “Daarnaast kan ik MDF bij de doe-het-zelfzaak precies op maat laten zagen en als een deel van het schilderij me niet bevalt, dan biedt de zaag ook uitkomst.” Schilderen doet ze al zo’n 15 jaar bij CKC & partners, geïnspireerd door het plezier dat een inmiddels overleden dierbare vriendin in schilderen had. Ilona: “Of ik nu vijf minuten bezig ben of drie uur, de tijd bestaat niet meer als ik schilder. En dat is een heerlijk gevoel.”

Kraanvogel
Ruim tien jaar werken de kundige, maar vooral geduldige handen van Gracia nu met keramiek. Ze maakt windlichten door prachtige vormen uit het keramiek te snijden en is soms weken met een werk bezig. “Maar ik heb de tijd”, zegt de goedlachse kunstenares. Voor haar winnende werk liet ze zich inspireren door haar reis naar Japan. “We hoorden in Hiroshima het verhaal van een overlevende van het bombardement met de atoombom in de Tweede Wereldoorlog. Dat maakte veel indruk op me. Voor we daar de zaal inliepen, kregen we drie kraanvogels van origami. De kraanvogel heb ik in dit ontwerp gebruikt”, vertelt ze. Ze kwam in aanraking met keramiek tijdens de periode dat ze op Curaçao woonde. “Keramiek is breed, ik koos ervoor om me met uitsnijden bezig te houden. De kunst is om een balans te vinden tussen het snijwerk, de kleuren en de vormen van het windlicht.” Gracia vindt het heerlijk om met keramiek bezig te zijn als ontspanning, maar ambitie heeft ze ook. Ze staat op kunstbeurzen en breidt binnenkort haar collectie uit met keramieken lampen. Dat de prijs op haar werk is gevallen, is een extra impuls voor haar om door te gaan. “Heel bijzonder om deze prijs in ontvangst te nemen, want er waren zoveel prachtige werken!” zegt ze.

Black background overlay

Je aanmelding wordt verwerkt,
een moment geduld a.u.b.